Aubade over de woelige baren van het leven

Artikel voor Nieuwsbode in week 16 december 2015

 

Niet gehinderd door storm en tegenwind, bellen intuïtief violist Frank Jenniskens en fotograaf René Blauwendraat aan op een grijze maandag bij de heer Blooi uit Driebergen voor een Aubade-bij-u-Thuis. Zijn dochter doet open: “Fijn dat u er bent, u kunt niet weten hoe welkom u bent!”

Aubade bij u Thuis Frank Jenniskens Blooij - 1

Violen en andere instrumenten worden uitgepakt en gestemd. En terwijl meneer Blooi het allemaal met interesse volgt aan de keukentafel met z’n kopje koffie, vertelt hij over zijn tijd op de grote vaart. Zes jaar tekenen was zijn alternatief om niet naar Nederlands Indië gestuurd te worden voor een ‘habbekrats’. Hij deelt over zijn toen ontstane liefde voor Ierland en Schotland. De vriendschap met een havenarbeider in Edinborough waar hij zijn hele leven nog contact mee heeft gehouden.

Al snel klinkt Piet Hein’s “Zilvervloot” en “Ketelbinkie” – de woorden komen op de golven van de muziek weer terug bij hem. Dus speelt en zingt Frank ook “I’ve been a Wild Rover” en melodieën van de Schotse doelzakbands. Ook “Sarina het kind uit de Dessa” en de hoge Klapperboom komen nog langs. Je ziet de verstilde man steeds meer opfleuren.

 

Helemaal bijzonder wordt het als we ontdekken dat de fotograaf met zijn familie in een huis woont dat van Blooi’s vader was. Hij vertelt dat hij na zijn trouwen als tegelzetter is gaan werken. “Mijn vader sloopte de huizen en ik bouwde ze weer op.”

We verplaatsen ons naar de lekkere leunstoel waar hij vaak zit onder de foto’s van kinderen, kleinkinderen en het geadopteerde achterkleinkind. Gevoelige fluiten van de Native Americans brengen herinneringen boven aan al overleden kinderen.

En de ‘zeebonk’ pinkt toch wel een traantje weg als Frank een geïmproviseerd eerbetoon brengt aan zijn vrouw, een zorgzame vrouw uit een gezin met 19 kinderen. 16 december is het precies één jaar geleden dat ze overleed. Sindsdien voelt hij zich ondanks de goede zorgen van de familie toch vaak erg alleen. Vier dagen per week gaat hij met veel plezier naar het gezellige Ontmoetingscentrum “De Vijver” aan de Vijverlaan. Maar als hij dan weer thuiskomt, valt de stilte over hem heen.

Aubade bij u Thuis Frank Jenniskens Blooij - 3

Als we na een uurtje vertrekken, geeft hij ons dankbaar een warme handdruk.

De muziek heeft dierbare herinneringen weer levendig bovengebracht uit zijn geheugen dat hem steeds vaker in de steek laat. Muziek blijft een wonderbaarlijk medicijn! “Komt u nog maar eens terug,” zijn z’n laatste woorden aan de voordeur, “want nu wordt het hier toch weer een stuk stiller…” .

Aubade bij u Thuis Frank Jenniskens Blooij - 2

Is een “Uw-Verhaal-Aubade” ook iets voor u of een dierbare van u?
Kijk dan op de pagina “Aubade bij u Thuis” of
neem contact met me op via 06-296 26 132 of sound-heart@xs4all.nl