Muziek & Dementie

Muziek & Dementie

In de periode 2010-2012 heb ik mijn moeder die Alzheimer had intensief ondersteund.
Door het samen luisteren naar muziek en mijn intuïtieve improvisaties kon ik haar soms veel beter bereiken dan met woorden.

Sinds die tijd musiceer ik met heel veel voldoening voor mensen met Alzheimer zowel bij hen thuis
als in Ontmoetingscentra en PG-afdelingen.

Ik volg actief de landelijke netwerken rondom Ouderen & Kunstparticipatie zoals “Lang Leve de Kunst”
en heb deelgenomen aan diverse symposia over Muziek & Dementie.

Samenwerking met Ernst Buning
Zo kwam ik in contact met Ernst Buning. Hij heeft zijn vrouw Ann jarenlang intensief verzorgd terwijl de fronto temporale dementie bij haar steeds verder ging. Ook hij ontdekte dat het muziek maken voor haar leidde tot mooie momenten van zowel haar als Ernst zelf.
Na haar overlijden heeft Ernst zijn ervaringen als mantelzorger verwerkt in een eenakter geschreven: “Waar zit hier het Lichtknopje?”.
Een paar jaar later kwam daar een tweede voorstelling bij: “Onderweg”. Deze voorstelling gaat vooral over de periode naar haar overlijden en hoe je als mantelzorger stapje voor stapje je eigen leven weer oppakt en je eigen dromen weer achterna kunt gaan.
Sinds 2012 begeleid ik hem bij zijn voorstellingen door het hele land in Alzheimer café’s, woon-zorgcentra, dagen van de mantelzorg en op symposia. Voor meer info en het boeken van een voorstelling klik hier.

CD “Onderweg”
Naar aanleiding van beide voorstellingen hebben Ernst en ik ook een cd uitgebracht met de liedjes uit de voorstelling: “Onderweg”.
Om deze cd te bestellen klik hier.

Boek met columns “Lichtbundel”
Het eerste jaar dat we de voorstelling speelden, heeft Ernst iedere week een column geschreven naar aanleiding van reacties die mensen bij de voorstellingen gaven en andere onderwerpen die hij rondom Alzheimer tegenkwam. Daar is een prachtige verhalenbundel uit voortgekomen: “Lichtbundel”.In dit boek een mooie verhaal dat hij schreef naar aanleiding van de premiere van mijn voorstelling “Franciscus, waar ben je?”. Hier is een link naar dit verhaal: “Franciscus”
Om dit boek te bestellen klik hier.

Theaterband “Jong van Geest”

Na 7 jaar met Ernst Buning tientallen voorstellingen en workshops door het hele land verzorgd te hebben rondom het thema “mantelzorg bij dementie” hebben we ons de laatste drie jaar gericht op een nieuwe voorstelling met theaterband “Jong van Geest”.  Zangers Erna Waal en (bas)gitarist Wout Ros hebben zich bij ons gevoegd en we hebben ook ons onderwerp veel meer verbreed naar ‘het positief omgaan met ingrijpende levensgebeurtenissen’.  We vertellen alle vier ervaringen uit ons eigen leven en bij ieder verhaal hebben we een nederlandstalige song op een bekende melodie uit de jaren 1950-1970 o.a. van The Beatles, Simon & Garfunkel, Frank Sinatra etc. 
Voor meer informatie over deze optredens en boekingen zie: www.jongvangeest.nu