Muziek & Dementie

Muziek & Dementie

In de periode 2010-2012 heb ik mijn moeder die Alzheimer had intensief ondersteund.
Door het samen luisteren naar muziek en mijn intuĂŻtieve improvisaties kon ik haar soms veel beter bereiken dan met woorden.

Sinds die tijd musiceer ik met heel veel voldoening voor mensen met Alzheimer zowel bij hen thuis
als in Ontmoetingscentra en PG-afdelingen.

Ik volg actief de landelijke netwerken rondom Ouderen & Kunstparticipatie zoals “Lang Leve de Kunst”
en heb deelgenomen aan diverse symposia over Muziek & Dementie.

Samenwerking met Ernst Buning
Zo kwam ik in contact met Ernst Buning. Hij heeft zijn vrouw Ann jarenlang intensief verzorgd terwijl de fronto temporale dementie bij haar steeds verder ging. Ook hij ontdekte dat het muziek maken voor haar leidde tot mooie momenten van zowel haar als Ernst zelf.
Na haar overlijden heeft Ernst zijn ervaringen als mantelzorger verwerkt in een eenakter geschreven: “Waar zit hier het Lichtknopje?”.
Een paar jaar later kwam daar een tweede voorstelling bij: “Onderweg”. Deze voorstelling gaat vooral over de periode naar haar overlijden en hoe je als mantelzorger stapje voor stapje je eigen leven weer oppakt en je eigen dromen weer achterna kunt gaan.
Sinds 2012 begeleid ik hem bij zijn voorstellingen door het hele land in Alzheimer cafĂ©’s, woon-zorgcentra, dagen van de mantelzorg en op symposia. Voor meer info en het boeken van een voorstelling klik hier.

CD “Onderweg”
Naar aanleiding van beide voorstellingen hebben Ernst en ik ook een cd uitgebracht met de liedjes uit de voorstelling: “Onderweg”.
Om deze cd te bestellen klik hier.

Boek met columns “Lichtbundel”
Het eerste jaar dat we de voorstelling speelden, heeft Ernst iedere week een column geschreven naar aanleiding van reacties die mensen bij de voorstellingen gaven en andere onderwerpen die hij rondom Alzheimer tegenkwam. Daar is een prachtige verhalenbundel uit voortgekomen: “Lichtbundel”.In dit boek een mooie verhaal dat hij schreef naar aanleiding van de premiere van mijn voorstelling “Franciscus, waar ben je?”. Hier is een link naar dit verhaal: “Franciscus”
Om dit boek te bestellen klik hier.

Workshops “De Kracht van anders communiceren”
Ernst Buning heeft ook in samenwerking met Annemarie Bolder en mij workshops ontwikkeld voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in de zorg om op een andere manier met mensen met Alzheimer om te kunnen gaan. Ikzelf verzorg daarin de muzikale module “De Kracht van Muziek”. Hierbij gaan we in op de bijzndere werking van het (samen) luisteren naar muziek die in het verleden van de persoon met Alzheimer veel betekenis heeft gehad (i-Pod-project en de film “Alive Inside”) en hoe de mantelzorger met eenvoudige instrumenten en neuriĂ«n/zingen zelf op een prettige manier muziek kan maken voor zijn/haar partner/vader/moeder. Wil je meer weten over onze workshops, klik dan hier.