Muziek & Dementie

Muziek & Dementie

In de periode 2010-2012 heb ik mijn moeder die Alzheimer had intensief ondersteund.
Toen heb ik ervaren hoe muziek één van de meest indringende communicatievormen is.
Met muziek kun je iemand wiens verbale vermogens sterk zijn afgenomen nog bereiken en raken.

Sinds die tijd musiceer ik met heel veel voldoening voor mensen met Alzheimer zowel bij hen thuis
als in Ontmoetingscentra en PG-afdelingen.

Ik volg actief de landelijke netwerken rondom Ouderen & Kunstparticipatie zoals “Lang Leve de Kunst”
en heb deelgenomen aan diverse symposia over Muziek & Dementie.

Eenakter “Waar is hier het Lichtknopje?”
Zo kwam ik in contact met Ernst Buning. Hij heeft zijn vrouw verloren aan Alzheimer en daarover een eenakter geschreven: “Waar zit hier het Lichtknopje?”
Sinds 2012 begeleid ik hem bij zijn voorstellingen door het hele land. Voor meer info en het boeken van een voorstelling klik hier.

CD “Avondschaduwen”
Naar aanleiding van deze voorstelling hebben Ernst en ik ook een cd uitgebracht met de liedjes uit de voorstelling: Avondschaduwen. Om deze cd te bestellen klik hier.

Boek met columns “Lichtbundel”
Het eerste jaar dat we de voorstelling speelden, heeft Ernst iedere week een column geschreven naar aanleiding van reacties die mensen bij de voorstellingen gaven en andere onderwerpen die hij rondom Alzheimer tegenkwam. Daar is een prachtige verhalenbundel uit voortgekomen: “Lichtbundel”.In dit boek een mooie verhaal dat hij schreef naar aanleiding van de premiere van mijn voorstelling “Franciscus, waar ben je?”. Hier is een link naar dit verhaal: “Franciscus”
Om dit boek te bestellen klik hier.

Workshops “De Kracht van anders communiceren”
Ernst Buning heeft ook in samenwerking met Annemarie Bolder en mij workshops ontwikkeld voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionales in de zorg om op een andere manier met mensen met Alzheimer om te kunnen gaan. Ikzelf verzorg daarin de muzikale module “De Kracht van Muziek”, waarin we ingaan op de bijzndere werking van het (samen) luisteren naar muziek die in het verleden van de persoon met Alzheimer veel betekenis heeft gehad (i-Pod-project en de film “Alive Inside”) en hoe de mantelzorger met eenvoudige instrumenten en neuriën/zingen zelf op een prettige manier muziek kan maken voor zijn/haar partner/vader/moeder. Wil je meer weten over onze workshops, klik dan hier.